Dr. Eva-Maria Tebano Ahlquist volgde de lerarenopleiding in Zweden en nam deel aan de AMI Elementary (6-12) cursus in Bergamo/Italië onder leiding van Camillo Grazzini.

Ze behaalde haar doctoraat in onderwijs en pedagogiek aan de Universiteit van Stockholm en is daar sindsdien werkzaam als universitair hoofddocent en onderzoeker aan de onderwijsfaculteit. Voordat ze aan haar studie begon was ze meer dan tien jaar actief als montessorileerkracht in de midden- en bovenbouw aan een Zweedse montessorischool.


Haar proefschrift had de titel “De geleefde omgeving en voorwaarden om te leren: Betekenis creëren in de fysieke omgeving van de montessorischool, waar naar de omgeving werd gekeken door de lenzen van de fenomenologie”.

Vanwege de aanzienlijke impact op hoe kinderen en adolescenten leren, vormen de voorbereide omgeving en het montessorimateriaal nog altijd één van haar belangrijkste interesses.

Deze interesse bracht haar ertoe de Tijdlijn van het Leven en de Classificatie van Dieren te ontwikkelen, als onderdeel van het programma voor kosmische educatie. Recent heeft ze een Tijdlijn van Beschavingen ontwikkeld. Haar materialen zijn onderscheidend omdat ze in nauwe samenwerking met de Universiteit van Stockholm werden ontwikkeld. Hierdoor zijn ze vanuit wetenschappelijk oogpunt correct en up-to-date.

Eva-Maria heeft diverse artikelen gepubliceerd over montessorionderwijs en pedagogiek, onder andere voor de Zweedse Nationale Encyclopedie. Ze is geïnteresseerd in Montessori’s filosofische benadering en schreef een hoofdstuk over montessorionderwijs in een bloemlezing over bekende pedagogen, getiteld Education for a Sustainable World.

Samen met een aantal Europese collega-wetenschappers heeft Eva-Maria het Journal of Montessori Research & Education opgericht, waarvan ze hoofdredacteur is. Naast het doceren aan de lerarenopleiding, is ze verantwoordelijk voor de permanente montessoriopleiding aan de Universiteit van Stockholm.

Ze heeft door de jaren heen lezingen gegeven in Europa en de Verenigde Staten. In de periode 2015-2017 was ze werkzaam bij Nord University in Noorwegen.

Adresgegevens:

Dr. Eva-Maria Tebano Ahlquist
Stockholm University
Department of Education
SE-106 91 Stockholm
Sweden
eva-maria.ahlquist@edu.su.se