Het boek Hoe alles begon: van oerflits tot nu past naadloos binnen de kosmische aanpak van het montessorionderwijs. In korte, begrijpelijke teksten en paginagrote tekeningen sluit het aan bij de eerste drie Grote Vertellingen van Maria Montessori. Hoe alles begon beschrijft en verbeeldt:

  • ontstaan van ons heelal, sterrenstelsels, aarde, maan en oceanen
  • ontstaan en evolutie van het leven op aarde
  • komst van de mens op aarde

Hoe alles begon is ontwikkeld en geschreven door Bouwine Bergsma. De tekeningen zijn van Adriaan Bijloo.

Kosmische educatie

De eerste drie Grote Vertellingen worden aangereikt als de ‘grote geschiedenis’ van alles. Ze vormen in Hoe alles begon een doorlopend verhaal. Hierdoor wordt duidelijk hoe alles met alles samenhangt, de zogenaamde interdependencies van het kosmisch concept van Maria Montessori.

Wetenschappelijk verantwoord

Hoe alles begon is ontwikkeld in samenwerking met wetenschappers uit verschillende vakgebieden: astrofysica, evolutiebiologie, paleontologie en big history. Zowel de teksten als de afbeeldingen zijn daarom wetenschappelijk verantwoord.

Lesmateriaal

Op www.hoeallesbegon.nl vind je meer informatie over het boek. Ook staan er op die site links naar online lesmateriaal dat goed te gebruiken in combinatie met Hoe alles begon.

Daarnaast vind je lesmateriaal dat is ontwikkeld speciaal bij Hoe alles begon. En kleurplaten van tekeningen uit het boek.

Inspiratiebijeenkomsten

Heb je interesse in een inspiratiebijeenkomst voor leerkrachten over Hoe alles begon en kosmische educatie? Op de website van Hoe alles begon vind je meer informatie.

Gastlessen

Heb je interesse in gastlessen over Hoe alles begon in midden- en/of bovenbouwgroepen? Op de website van Hoe alles begon vind je meer informatie.

Ervaringen..

.. met het boek Hoe alles begon

Hoe alles begon past bij de grote verhalen van Montessori. Dat is niet toevallig. Enige jaren geleden heeft de werkgroep kosmische educatie contact gehad met Bouwine Bergsma. We hebben gepraat over de visie van Montessori en de inhoud van kosmische educatie. Wat zou het mooi zijn als er een wetenschappelijk, eigentijds boek uit zou komen voor kinderen waarin dit verhaal wordt verteld. Dat is er nu.”

“Kinderen lezen en leren op een speelse manier over de evolutietheorie. Als tegenhanger kun je in de klas de natuur- en wereldgodsdiensten aanbieden. Zo krijgen de kinderen een verhaal vanuit verschillende perspectieven. Verhalen vertellen en goede kinderboeken promoten, dat stimuleert het lezen.”

André Gilara in Montessori Magazine nr. 1- 2021, specialist Kosmische Educatie en montessorileerkracht Anninksschool, Hengelo (OV)

“‘Een parel van een boek,’ zoals een studente van vakbekwaam terecht opmerkte.

Méér dan bruikbaar in het montessorionderwijs.”

Martine Lammerts, directeur van de Haagse Montessoriopleiding

.. met de inspiratiebijeenkomsten

Bouwine Bergsma gaf een inspiratieles over haar boek Hoe alles begon, van oerflits tot nu aan belangstellende deelnemers van onze montessoriopleidingen. Wat past dit boek, met alle achtergrondinformatie en lesideeën, mooi binnen ons Kosmisch Onderwijs.”

Annet van Summeren, Montessorispecialist bij Montessori Mind en montessoriopleider bij Hogeschool Saxion

“We vervolgen deze sessie in ons montessori-aanbod, was zeer inspirerend!”

Martine Lammerts, directeur van de Haagse Montessoriopleiding

.. met de gastlessen

“De gastles sluit zeker goed aan bij kosmisch onderwijs! Het boek wordt na jouw bezoek nog steeds graag door de kinderen gelezen.”

Kim Knoppien, leerkracht en talentontwikkelaar bij Montessori Kindcentrum in Leeuwarden

“Aanrader voor andere scholen deze gastles!”

Annemieke van den Broek. leerkracht obs De Havenrakkers in Broek in Waterland

“De kinderen waren superenthousiast en je legde het ook heel mooi uit!”

Betty van Vliet, leerkracht obs De Havenrakkers in Broek in Waterland

“De kinderen van obs de Driessen vonden je presentatie erg interessant. Nogmaals bedankt!”

Marja Verruijt-Groen, directeur W.J. Driessenschool in Grootschermer